Windows XP

Windows XP

Windows XP är ett operativsystem som Microsoft introducerade 2001. Det fungerade som en innovation av Windows NT-kärnan och en efterföljare till Windows Me (för konsumenter) och Windows 2000 (för företag). Det efterträddes slutligen av Windows Vista 2006.

Vilka versioner av Windows XP fanns tillgängliga?

Precis som de flesta andra Windows-operativsystem gjordes XP tillgänglig i två versioner: Home Edition (endast 32-bitars) och Professional Edition (32- eller 64-bitars). Mobilitet var ett stort fokus inom alla aspekter av teknik vid den tiden, så båda versionerna av XP inkluderade stöd för plug-and-play-funktioner samt trådlös nätverksanslutning med den trådlösa säkerhetsstandarden 802.11x. Båda versionerna var också tillgängliga som antingen en fullständig licens eller en uppgradering till ett befintligt Windows-operativsystem.

Windows XP introducerade också andra utgåvor snarare än Home och Professional-utgåvor. De inkluderar Windows XP Media Center Edition, Windows XP Tablet PC Edition och Windows XP Starter Edition.

Windows XP Media Center Edition: Den introduceras med syftet att stödja hemmabio-PC. Dess utökade multimediafunktioner som en elektronisk programguide och stöd för digital videobandspelare gör den här utgåvan mycket kompatibel med mediaenheter.

Windows XP Tablet PC Edition: Windows XP Tablet PC Edition introducerades för mobila enheter för att uppfylla kraven för en Tablet PC. Dess extra funktion som penninmatning underlättar för användare att ge mer exakt inmatning.

Lektion 7: Arbeta med Windows Explorer

Historik för Windows XP

Innan den officiella releasen 2001 hade XP utvecklats som två separata projekt (med namnet ”Odyssey” och ”Neptune”) tills de konsoliderades under titeln ”Whistler”. Det var avsett att slå samman de tidigare distinkta linjerna av operativsystem för konsument- och företagsklass, vilket effektivt avslutar utvecklingen av MS-DOS.

Marknadsföringen för XP 2001 var ursprungligen ”Prepare to Fly”, men attackerna den 11 september i USA fick Microsoft att byta meddelandet till ”Yes You Can” för att undvika negativa återverkningar. Lanseringen betraktades omedelbart som en succé. Många användare hyllade dess användarvänlighet, stabilitet och prestandafördelar bland andra fördelar.

Den första versionen av Windows XP följdes av versionen av Windows XP 64-bitarsversionen (v2002) och Windows XP 64-bitarsversionen (v2003). Windows XP Media Center Edition släpptes också 2002 för hemmabiosystem och liknande underhållningsmiljöer. Det inkluderade stöd för en digital videoinspelare (DVR) och utökat multimediainnehåll.

Windows XP slut på support

Windows XP lämnade officiellt fasen av mainstream-support som erbjuds av Microsoft i april 2009. Microsoft har dock fortsatt sitt utökade stöd genom att tillhandahålla säkerhetsuppdateringar utan att ha någon teknisk support och garantianspråk.

2014 meddelade Microsoft att stödet för Windows XP skulle upphöra. Denna åtgärd hade en betydande inverkan på både företag och myndigheter, och rapporter dök snabbt upp om kompatibilitetsproblem såväl som ett antal säkerhetsbrister som inte längre skulle åtgärdas med systemuppdateringar eller patchar. Som ett resultat vägde många användare dessa risker mot kostnaden för att uppgradera till ett nytt operativsystem och den medföljande inlärningskurvan. Idag fungerar mindre än 1% av enheterna fortfarande på Windows XP.

Säkerhetsuppdateringar för Windows XP trots att supporten upphört

Microsoft tillhandahåller säkerhetskorrigeringar för Windows XP även efter att det slutade med stödet för att skydda användarna från risken för cyberattacker.

Kontakta windows xp

Följande är några av de viktiga säkerhetsuppdateringarna:

Microsoft IE 6-11 säkerhet (2014)

En zero-day exploit har identifierats i Internet Explorer (IE) version 6 till 11. Angriparna använder en skadlig länk med existensen av Adobe Flash för att få tillgång till offrets system. När användaren klickar på den här skadliga länken installeras skadlig programvara. Det låter angriparna köra kommandon och kontrollera offrens system. För att skydda användare och företag från denna skadliga programvara har Microsoft utfärdat Enhanced Mitigation Experience Toolkit (EMET). Användarna kan antingen installera EMET eller inaktivera Adobe Flash för att förhindra denna säkerhetsrisk.

WannaCry ransomware attack (2017)

WannaCry ransomware-attacken började när en kryptomask riktade in sig på datorer som kör Windows-operativsystem i maj 2017. I denna attack krypterar angriparna data och kräver lösensumma i kryptovaluta, och inom en dag hade det påverkat mer än 23 000 system över hela världen . Omedelbart efter attacken släppte Microsoft säkerhetsuppdateringen Windows XP.

Kodsårbarhet i Remote Desktop Services (2019)

En sårbarhet för exekvering av fjärrkod (RCE) i Remote Desktop Services i Windows-operativsystem hittades i maj 2019 där angripare kan ansluta till systemen via Remote Desktop Protocol och exekvera godtycklig kod för att få tillgång till alla funktioner på målsystemen. Som en WannaCry ransomware-attack är det också en ”avmaskningsbar” attack eftersom den har potential att spridas snabbt. Även om det påverkar uttjänta produkter har Microsoft utfärdat säkerhetskorrigeringar för EOL-produkter som Windows XP och Windows 2003.

Lektion 10: Söka efter filer och mappar

Lägsta systemkrav

 • Processor: 233 MHz.
 • Minne: 64 MB RAM.
 • Videoadapter och bildskärm: Super VGA 800×600.
 • Hårddisk: 1,5 GB.
 • Driver: CD ROM eller DVD ROM.
 • Enheter: Tangentbord.

Rekommenderade systemkrav

 • Processor: 300 MHz +.
 • Minne: 128+ MB RAM.
 • Videoadapter och bildskärm: Super VGA 800×600 eller högre upplösning.
 • Hårddisk: 1,5+ GB.
 • Driver: CD ROM eller DVD ROM.
 • Enheter: Tangentbord och mus.

Lektion 8: Lägga till genvägar

Windows XP-funktioner

XP-utgåvan sades vara den mest betydande Windows-utgåvan sedan Windows 95. Förkortning för ”erfarenhet”, Windows XP introducerade naturligtvis ett större fokus på användargränssnittet; förutom ett uppdaterat utseende och känsla gav XP en mer stabil och pålitlig miljö än tidigare versioner av Windows.

Andra funktioner i Windows XP inkluderar:

 • Automatiska uppdateringar.
 • Stöd för Internet Explorer 6.
 • Windows Messenger.
 • Flerspråkig support (Professional Edition).
 • Fjärrskrivbord (Professional Edition).
 • Uppdaterad Start-meny, inklusive stöd för fönstergruppering, fastnade objektlistor, etc.
 • Snabbare start, inloggning, utloggning, viloläge och användarbyte.

Windows XP-programvara som fortfarande fungerar idag

Även om Microsoft har avslutat sitt vanliga och utökade stöd för Windows XP, är viss programvara fortfarande tillgänglig för användare att njuta av en smidig funktion av Windows XP-system.

Antivirus mjukvara

Eftersom Microsoft avslutade stödet för Windows XP är det lätt för hackare att utnyttja systemets sårbarheter för att resultera i enorma skador. Därför är det viktigt att säkerställa säkerheten för Windows XP-systemen genom att installera antivirusprogram.

Avast: Avast antivirusprogram kan skydda Windows XP-system mot det helt nya hotläget. Dess fyra skanningslägen, snabbskanning, helsystemsskanning, skanning av flyttbara media och den riktade skanningen, tillåter användare att säkerställa fullständigt skydd även om det inte ger någon supporthjälp.

AVG: Eftersom AVG är ett av de användarvänliga antivirusprogramvaran, ger det ett omfattande skydd mot alla typer av skadliga attacker på Windows XP. Användarna får dock inte tillgång till alla funktioner i de senaste versionerna.

Bortsett från dessa antivirusapplikationer finns det några andra antivirusprogram som BitDefender och Panda Protection för att tillhandahålla alla skyddsnivåer, inklusive molnsäkerhet.

Lektion 6: Filer, mappar och enheter

VPN

VPN skyddar data från lokala Internetleverantörer. Offentligt Wi-Fi används av många människor när de är på pendling och detta utgör ett stort hot mot cybersäkerhet eftersom det gör det enkelt för hackare och andra tredjepartswebbplatser att komma åt webbhistoriken och detaljerna. Användningen av ett VPN håller data krypterad och säker.

Här är några av Microsofts VPN för Windows XP-system:

CyberGhost: Med över 7100 servrar i 91 länder, ger den ultimat säkerhet och integritet när du använder enheter. CyberGhost använder mycket avancerade VPN-protokoll och krypteringsstandarder i världsklass för att försvara all konfidentiell data mot skadliga aktiviteter.

NordVPN: Som en ledande VPN för anställda på hemmakontoret hjälper NordVPN användare att maskera sin identitet och skydda mot hotet att bli hackad. Även om fördelarna överväger dess nackdelar, saknar NordVPN en höghastighetsanslutning till internet.

Surfshark, BullGuard och Hotspot Shield är några andra VPN som är kompatibla med Windows XP-system.

Microsoft Office

Microsoft Office XP, en kontorssvit som släpptes 2002, är mycket kompatibel med Windows XP-system. Den introducerade flera funktioner, inklusive applikationer för dokumentavbildning och dokumentskanning. Den omfattar även smarta taggar och funktioner för handskrift och taligenkänning och släppte tre servicepack för Windows XP-systemet.

Lektion 9: Använda papperskorgen

Webbläsare

Windows XP har fortfarande ett betydande antal användare; därför krävs det säkra och välfungerande webbläsare för att komma åt internet. Även om många populära webbläsare har slutat stödja Windows XP, stöder webbläsare som Firefox och Opera Windows XP. Jämfört med andra populära webbläsare är de lätta och använder mindre processorkraft. Därför fungerar de fortfarande perfekt på Windows XP.

Bildredigering

Även om Microsoft har avslutat sitt stöd för Windows XP, finns det några bildredigeringsverktyg som fortfarande stödjer användare att skapa och redigera digitala bilder. GIMP och Irfan View är några kraftfulla bildredigeringsverktyg som underlättar de enklaste och komplexa bildredigeringsprocedurerna.

Skärmdumpverktyg

Skärmdumpsverktyget ShareX är mycket kompatibelt med Windows XP. Det låter användarna fånga helskärm eller ett valt område på en skärm. Den senaste versionen av ShareX har också omfattande funktioner för fildelning och skärmfångning. Det gör det möjligt för användarna att ta skärmdumpen av det aktiva fönstret och de rullande sidorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *